fb pixel image

Έλαιο αβοκάντο: ένα ελιξίριο ομορφιάς για το δέρμα σου!

visibility283 Views comment0 comments person Posted By: Admin list In: Υγεία & Ομορφιά

Και αν το αβοκάντο είναι το μαγικό φρούτο της διατροφής μας, θεωρήστε το λάδι αβοκάντο ως τον μαγικό χυμό, που μας ομορφαίνει …

Το έλαιο αβοκάντο είναι από τα ελάχιστα έλαια (όπως και το ελαιόλαδο) που προκύπτουν από την επεξεργασία του ίδιου του καρπού και όχι από το κουκούτσι του. Είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό καθώς περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για το δέρμα. Διαθέτει όλους τους πολυβιταμινικούς συμπαράγοντες που χρειαζόμαστε (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, βιταμίνες Α, C και Κ, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6 και νιασίνη). Έχει επίσης πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και υψηλή συγκέντρωση μονοακόρεστων λιπαρών. Το έλαιο αβοκάντο βοηθά το δέρμα με πολλούς τρόπους και γι’ αυτό το λόγο, θα το βρείτε σε διάφορες μάσκες, κρέμες και ενυδατικές κρέμες.

 

Δείτε τις βασικές ιδιότητες και τα κύρια οφέλη του στο δέρμα:

Ιδιότητες:

Αντιοξειδωτικό, μαλακτικό και αντιφλεγμονώδες.

Κύρια Οφέλη:

Βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την ενυδάτωση και ελαχιστοποιεί τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, ηρεμεί το δέρμα με φαγούρα, θεραπεύει το σκασμένο δέρμα και το προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του το έλαιο αβοκάντο ενδείκνυται σε οποιονδήποτε έχει έκζεμα, ακμή, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ψωρίαση.

Το λάδι αβοκάντο είναι ασφαλές για καθημερινή χρήση σε αραιή μορφή. Εάν περιλαμβάνεται στη σύνθεση ενός προϊόντος, ακολουθήστε τις οδηγίες της παραγωγού εταιρείας.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Δεν υπάρχουν συστατικά που αντενδείκνυνται με το έλαιο αβοκάντο. Καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση του συγχρόνως με άλλα έλαια, όπως η βιταμίνη Κ. Ο λόγος είναι ότι όταν υπάρχουν πολλά λιπίδια στην επιφάνεια του δέρματος αυτά αρχίζουν να ανταγωνίζονται ως προς το πώς να διεισδύσουν στο δέρμα. Επομένως το γεγονός αυτό θα μειώσει την αποτελεσματικότητα σε ό,τι προσπαθείτε να κάνετε.

♦ Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση ελαίου αβοκάντο στο δέρμα μου;

  • Προωθεί και επηρεάζει το συνολικό περιεχόμενο κολλαγόνου στο δέρμα:

Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να δείξουν εάν το έλαιο αβοκάντο αυξάνει το κολλαγόνο, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι μειώνει όλες τις οδούς που διασπούν το κολλαγόνο σας περισσότερο. Συγκεκριμένα αυτό που παρατήρησαν είναι ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στην περιεκτικότητα σε διαλυτό κολλαγόνο. Επίσης, υπάρχει αναστολή του ενζύμου λυσυλοξειδάση, το οποίο επίσης διασπά το κολλαγόνο.

  • Ελαχιστοποιεί τις βλάβες των ελευθέρων ριζών:

Το έλαιο αβοκάντο αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, που βοηθά στην απορρόφηση των ελεύθερων ριζών, ώστε να μπορούμε να προστατέψουμε το δέρμα μας από περιβαλλοντικές βλάβες.

  • Αυξάνει τη διαδικασία μεταβολικής ενέργειας στα μιτοχόνδρια:

Αυξάνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Το κάνει αυτό μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Ναι, θέλουμε την παραγωγή ενέργειας στο δέρμα γιατί θέλουμε την κυτταρική ανανέωση. Η υπεροξείδωση των λιπιδίων είναι η προστασία της λιπιδικής κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων, έτσι το θέλουμε και από το δέρμα.

  • Βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του και να παραμείνει ενυδατωμένο

Το έλαιο αβοκάντο μπορεί να λειτουργήσει ως μαλακτικός παράγοντας ενώ έχει αποφρακτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μαλακώνει το δέρμα και παγιδεύει τα ενυδατικά και μαλακτικά συστατικά στο δέρμα.

  • Ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή:

Ίσως πιστεύετε ότι δεν πρέπει να βάλετε λάδι σε δέρμα με τάση ακμής, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, οι δερματολόγοι συστήνουν το έλαιο αβοκάντο σε κάθε προβληματικό δέρμα, από έκζεμα και ψωρίαση έως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και ακμή, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

  • Αντιμετωπίζει την ξηρότητα και το ξεφλούδισμα του τριχωτού της κεφαλής:

Το έλαιο αβοκάντο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής. Λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης, είναι ευεργετικό για κάποιον που έχει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, όπου υπάρχει ανισορροπία του μικροβιώματος στην επιφάνεια του δέρματος (όταν ρυθμίζεται το μικροβίωμα στην επιφάνεια του δέρματος, μειώνεται η φλεγμονή). Ωστόσο, το έλαιο αβοκάντο δεν αντικαθιστά τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως η ψωρίαση ή η σμηγματόρροια. Όμως η συνδυαστική τους χρήση μπορεί  να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών των καταστάσεων.

Έλαιο αβοκάντο: ένα ελιξίριο ομορφιάς για το δέρμα σου!

Τι λέει η επιστημονική έρευνα

Οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει πώς τα φυσικά έλαια, όπως το έλαιο αβοκάντο μπορούν να είναι ευεργετικά για το δέρμα σας. Αυτό λειτουργεί είτε χρησιμοποιείτε λάδι αβοκάντο από μόνο του είτε το συνδυάζετε με άλλο παράγοντα όπως η αγαπημένη σας κρέμα δέρματος. Η βήτα καροτίνη, η πρωτεΐνη, η λεκιθίνη, τα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες A, D και E που βρίσκονται στο έλαιο αβοκάντο βοηθούν στην ενυδάτωση και την προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές ακτίνες UV και επίσης αυξάνουν το μεταβολισμό του κολλαγόνου. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι μια  κρέμα δέρματος που αποτελείται από έλαια αβοκάντο, tea tree, emu και jojoba είχε θετικά αντιμικροβιακά αποτελέσματα.

Το έλαιο αβοκάντο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών. Μια μελέτη του 2013 βρήκε ότι το λινολεϊκό οξύ, το ελαϊκό οξύ και άλλα μονοκορεσμένα λιπαρά οξέα στο λάδι αβοκάντο μπορούν να επιταχύνουν την επούλωση των πληγών.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το έλαιο αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση κατά πλάκας, μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί παχιά, φολιδωτά, κόκκινα μπαλώματα στο δέρμα. Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι το λάδι αβοκάντο αναμεμειγμένο σε κρέμα βιταμίνης Β-12 θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ψωρίασης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την παραδοσιακή θεραπεία με βιταμίνη D-3. Οι ερευνητές θεωρούν ότι μια κρέμα βιταμίνης Β-12 που περιέχει λάδι αβοκάντο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μακροχρόνια τοπική θεραπεία για την ψωρίαση.

Είναι σημαντικό!

Όταν αγοράζετε έλαιο αβοκάντο, είναι πολύ σημαντικό να αναζητείτε προϊόντα που είναι βιολογικά, μη επεξεργασμένα και ψυχρής έκθλιψης. Αυτό εξασφαλίζει στον καταναλωτή ότι αγοράζει έλαιο αβοκάντο στην πιο αγνή του μορφή, γεγονός που θα σας παρέχει τα μέγιστα οφέλη του. Επίσης, θα πρέπει να κοιτάτε την προέλευσή του και πώς γίνεται η επεξεργασία του. Τα αβοκάντο από διαφορετικές περιοχές έχουν ελαφρώς διαφορετική σύνθεση όσον αφορά το έλαιο που παράγουν, επομένως είναι χρήσιμο να γνωρίζετε συγκεκριμένες πληροφορίες της παραγωγής και επεξεργασίας του προϊόντος.

Πηγή: Naturanrg 133owww.naturanrg.gr

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December